Vadászjegy érvényesítés 2019

A vadászjegy a vadászati tevékenység és a vadászati célú lőfegyvertartás jogalapja. A Kamara megyei Területi Szervezetei adják ki, illetve érvényesítik minden év februárja utolsó napjáig.

A Kamara megyei Területi Szervezetei 2019. január 14-től (hétfő) kezdik meg a 2019/2020 évi vadászjegyek kiadását – érvényesítését

Információk a 2019-es érvényesítésről

 

A vadászjegy kiváltását és érvényesítését mindenki a Kamara megyei Területi Szervezeténél tudja elvégezni. (Elérhetőségek)

 

A lőfegyverekről szóló hatályos jogszabályok a vadászlőfegyver tartásának előfeltételeként írják elő az érvényes vadászjegy meglétét. A vadászjegyet minden évben érvényesíteni kell, amit az állandó lakcím szerinti megyei vadászkamaránál lehet megtenni. Az első vadászjegy kiváltásához szükség van a vadászvizsga letételét igazoló bizonyítványra (vagy a vadászvizsga alóli mentesség igazolására) az évenkénti érvényesítéshez pedig a korábbi, érvényes vadászjegyre.  A vadászjegy érvényesítésével más is megbízható, ám első alkalommal személyesen kell kiváltani a vadászjegyet.

A vadászjegy egész évben folyamatosan kiváltható illetve érvényesíthető, de mindenkinek tudnia kell, hogy vadászni csak érvényes vadászjegy birtokában lehet. Annak hiányában mindennemű vadászati tevékenység szabálysértési vagy büntetőjogi következményekkel jár. Az Országos Rendőr-főkapitányság értesítése alapján, amennyiben a rendőrségi ellenőrzések során a vadász érvényes vadászjeggyel nem rendelkezik, lőfegyvertartási engedélyét be fogják vonni, ennek minden következményével. Érvényes vadászjegy nélkül vadászlőfegyvert tartani sem lehet.

A vadász felelősség-, és balesetbiztosítást az idei évben is vadászati évre lehet megkötni a Kamara megyei Területi Szervezetein keresztül a Groupama Biztosító Zrt.-vel, tehát akinek ilyen élő biztosítása van, az február utolsó napjáig érvényes. Aki más biztosítótársasággal áll kapcsolatban, az időben járjon el biztosítása rendezése érdekében, hogy a vadászjegy érvényesítésekor be tudja azt mutatni.

 

Az érvényesítés során fizetendő díjak (2019. január 1-től hatályos módosítások alapján):

 • Vadászjegy – 20 000 Ft
 • Biztosítás – alapdíjas 1000 Ft /fő/év, emeltdíjas 2000 Ft/fő/év
 • Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (a vadászkamarai tagság minden vadász számára kötelező 2017. január 1-jétől a Vadászkamarai törvény 2016. októberi módosításának értelmében)

Kamarai tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie.

Amennyiben a vadász a Groupama Biztosító Zrt. vadász felelősség-, és balesetbiztosítás biztosításai közül választ magának biztosítást, az alábbiakat kell figyelembe venni:

A felelősségbiztosítás révén a biztosító szolgáltatási kötelezettsége az alapbiztosítási díjjal megkötött biztosítás esetén szerződőnként 12 millió forint/kár és 12 millió forint/év/fő, illetve emelt díj esetén 18 millió forint/kár és 18 millió Ft/év/fő.

A balesetbiztosítás keretében a biztosító a Magyarországon bekövetkezett vadászbaleset kapcsán az alábbi szolgáltatást teljesíti:

 • baleseti halál esetén 600 000 forint, illetve emelt díj esetén 1 200 000 forint egyösszegben történő kifizetése;
 • 100%-os rokkantság esetén 500 000, illetve emelt díj esetén 1 000 000 forint kifizetése;
 • múlékony sérülés, csonttörés, csontrepedés esetén egyszeri 30 000 forint, illetve emelt díj esetén 60 000 forint gyógyulási támogatás kifizetése;
 • baleseti kórházi napi térítés 2000 Ft/nap, míg emelt díj esetén 4000 forint/nap (maximum 15 napig).

A felelősség-, és balesetbiztosításhoz kapcsolódó tájékoztató dokumentumok: 

 1. A személyes adatok kezelésére, valamint a biztosítási szerződéssel kapcsolatos panaszok intézésére vonatkozó tudnivalók.
 2. Vadász felelősség-, és balesetbiztosítás termékismertető
 3. Nyilatkozatok

A vadászjegy 2019/20 vadászati évre vonatkozó érvényességének meghosszabbításához az alábbiakra van szükség:

 1. Személyi igazolvány
 2. Lakcímkártya
 3. Jelenleg érvényes vadászjegy
 4. Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén három helyen aláírt, a fenti 3. mellékletben szereplő „Nyilatkozatok” dokumentum